Wikkelen

High Voltage Potting & Coating (HVPC) beschikt over diverse mogelijkheden om uw wikkelwerk te verrichten. Bij ons heeft u de keuze om handmatig of machinaal spoelen en transformatoren te wikkelen. Ook beschikken wij over diverse spoelwikkeltechnieken en wikkelmachines. Het wikkelen kan een onderdeel zijn van een geheel productieproces, maar ook voor enkel wikkelwerk staan we voor u klaar. Het wikkelwerk dat HVPC doet is altijd klantspecifiek en op maat.

Machinaal wikkelen van spoelen en transformatoren

Machinaal wikkelen heeft voordelen ten opzichte van handwikkelen wegens de reproduceerbaarheid. Ook kan er veelal met dunner draad strakker worden gewikkeld en ook is het opschalen naar meerdere windingen makkelijker. Voor machinaal gebruik zijn er naast cyclische spoelen/transformatoren ook kernen beschikbaar waarbij het het draad er doorheen moet, de zogenaamde ringkern wikkelen. Ook kruiswikkelen wat met name voor High Voltage (hoogspanningsproducten) van belang is behoort tot de mogelijkheden. Van elke type technologie heeft HVPC minimaal 1 machine operationeel staan.

Spoelwikkeltechnieken (Wire winding techniques)
HVPC beschikt over meerdere cyclische wikkelbanken, een ringkernmachine en een kruiswikkelmachine. We kunnen cyclisch wikkelen, ringkern wikkelen en kruiswikkelen met diverse draaddiktes, wikkelbreedtes en buiten diameters. Deels kunnen deze ook met de hand gewikkeld worden, alleen machinaal is een betere optie omdat het meer reproduceerbaar en goedkoper is voor de klant. Bij moeilijke geometrieën kiezen we juist voor handmatig wikkelen, aangezien dit extra complexiteit verlangt.

De volgende tabel geeft de meest gangbare specificaties van het wikkelen weer. Mocht u andere specificaties wensen voor uw product, is dat zeker mogelijk.

  Cyclisch wikkelen Ringkern wikkelen Kruis wikkelen
Draaddikte 0.05 - 6 mm 0.05 - 1 mm 0.05 - 1 mm
Wikkelbreedte (max) 460 mm 25 mm 12 mm
Diameter buiten 3 - 400 mm 3 - 51 mm 3 - 120 mm
Diameter binnen   vanaf 1 mm  

Handmatig wikkelen van spoelen en transformatoren

Naast het machinaal wikkelen biedt HVPC ook de mogelijkheid handmatig te wikkelen. Klanten kiezen voor handmatig wikkelen indien machinaal wikkelen niet mogelijk is. Dit kan onder andere te maken hebben met de hoogspanning, een grote diameter draad door een kleine ringkern of een afwijkende geometrie. Bij het handmatig wikkelen is het van belang dat het zo secuur mogelijk uitgevoerd wordt. Een voordeel van handmatig wikkelen ten opzichte van machinaal wikkelen is dat er zeer kleine series (vanaf 1 stuk) gemaakt kunnen worden met een snelle doorlooptijd. 

Kies de juiste draad voor uw product

Weet u niet welk draad het beste is voor uw product? HVPC adviseert u er graag over. Bij ons kiest u uit diverse soorten draad zoals geïsoleerde hook-up draad, flexibele en solid Litze draad, profieldraad en plakdraad. Voldoen deze soorten draad niet aan de specificaties van uw product? Dan is het ook mogelijk om met koperfolie in verschillende diktes en breedtes te wikkelen. Koperfolie heeft naast volume dichtheid nog een extra functie: het kan werk doen als statische afscherming voor de werking van de transformator van primair naar secundair. 

Wikkelen in cleanroom-omstandigheden

Zowel het machinaal als het handmatig wikkelen wordt uitgevoerd onder cleanroom-omstandigheden. Om hoogfrequent of unieke puls-transformatoren in combinatie met externe hoogspanning te wikkelen in een betrouwbaar product is echter meer nodig dan alleen schone productieomstandigheden. Er zal met speciale materialen en geometrieën gewerkt worden om eventuele veldsterkten binnen de perken te houden. HVPC kan u helpen met het ontwerpen van uw spoel en/of transformator en het juiste materiaal te kiezen voor uw product. Het resulteert uiteindelijk van de hoogspanningstrafo’s en/of de puls-trafo’s tot een zeer hoge MTBF (Mean Time Between Failure). Aan transformatoren en andere inductieve componenten worden steeds hogere eisen gesteld, samen met de benodigde kern cq ferrieten. 
 

HVPC heeft ook ervaring met het op maat slijpen van ferrieten, zodat die toegepast kan worden in de klantspecifieke producten.