Hoogspanningsproducten testen

High Voltage Potting & Coating (HVPC) worden alle standaard testen uit de analoge elektronica zoals Pulse, Inductie en Isolatie uitgevoerd. Daarnaast kunt u ook terecht voor specifieke hoogspanningstesten. Deze testen worden uitgevoerd met gekalibreerde apparatuur in een hoogspanning-veilige ruimte. Ook bieden we de mogelijkheid tot het bouwen van hulpschakelingen, het uitvoeren van additionele environmental testen en het opstellen van productspecificaties. 

 

Testen van uw product is belangrijk om zekerheid en kwaliteitswaarborging te verzekeren. Het testen van uw product kan een onderdeel zijn een ontwikkelproces dat geheel door HVPC wordt uitgevoerd, maar u kunt ook bij ons terecht om alleen uw product te laten testen. 

Partial Discharge (PD) meting

De Partial Discharge (PD) meting, in het Nederlands ook wel deelontlading of PD test genoemd, is belangrijk voor het verkrijgen van kennis over de betrouwbaarheid van de hoogspanningselektronica. Dit is bijvoorbeeld nodig voor kritische toepassingen zoals hoogspanning op flexlayers en pulstransformatoren. 

Partial discharge metingen zijn non-destructieve testen om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het product. Anders dan burn-in testen, geeft het aantal deelontladingen een inzicht in het hoogspanningsgedrag. HVPC heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontleden van PD gedrag. Bij elk nieuw te testen product moet er een history worden opgebouwd om het normale gedrag in kaart te brengen.

HVPC heeft verschillende meetopstellingen voor PD in huis. Voor producten die op een gelijkspanning functioneren, wordt veelal DC gemeten. Deze meting worden meestal bij 2 stappen gemeten, namelijk in het begin en na een gedefineerde tijd. De laatste meting geeft dan weer of het gedrag stabiel is.

Daarnaast hebben we ook wisselspanning (AC) testen, die geven in een kortere periode weer of een product goed is. Uiteraard moet het product hiervoor wel geschikt zijn, net als de meetopstelling zelf.

Daarnaast zijn er variaties hierin te maken, denk daarbij aan bepaalde ramp-up/ ramp-down scenarios. Ook hierin kan HVPC van betekenis zijn en de juiste producten uit selecteren die voldoen aan de hoogspanningseisen.

HPVC is 1 van de weinige bedrijven die Partial Discharge metingen doet op hoogspannings voedingen (power supplies). 

Burn-in testen

Burn-in testen zijn testen waarbij het product langdurig wordt blootgesteld aan een bepaalde spanning met een bepaalde load. Een nadeel van een burn-in test is dat er iets van de levensduur van het product afgehaald wordt. Voordeel van de burn-in test, is dat het product al langdurig wordt blootgesteld aan een bepaalde ingangsspanning en moet werken. Producten die tussentijds te veel stroom vragen of niet genoeg stroom kunnen leveren, zijn dus niet goed en worden afgekeurd. 

Isolatietest

Een isolatie geeft de lekstroom aan tussen de geleider en GND. Hoe hoger deze isolatieweerstand, des te kleiner is deze lekstroom. HVPC heeft meerdere MegaOhmMeters in huis om deze testen uit te voeren. Isolatietest is met name voor hoogspanningselektronica nodig om te bepalen of het product voldoet aan de gestelde eisen.

Dielectric Strength meting

In onze testruimte kunnen doorslagspanningen worden gemeten tot 100kV. 

Dielectrische sterkte is een maat voor de elektrische sterkte van een materiaal als isolator. Diëlektrische sterkte wordt gedefinieerd als de maximale spanning die nodig is om een ​​diëlektrische doorslag door het materiaal te produceren en wordt uitgedrukt als Volt per eenheidsdikte.  Deze meting kunnen wij volgens verschillende standaarden.

 

Deze diverse generieke testen biedt HVPC aan:

Naast de specificieke hoogspannings testen, kunnen we ook generieke testen uitvoeren binnen HVPC. Deze testen worden uitgevoerd, zodat uw product voldoet aan alle gestelde eisen.
 

  • LCR-meter / turnratio

Met een LCR meter meten we de inductie, capaciteit en weerstand. Dit kan met verschillende frequenties. Ook speciaal voor spoelen kunnen wij de wikkelverhouding meten. 

 

  • Pulsefunctie generatoren

Hierbij genereren we pulsen om de werking van uw product te valideren. 

 

  • Oscilloscopen

Meerder oscilloscopen worden gebruikt, waaronder met digitale/ data inlezing.

 

  • Megohm / doorslagtest

Isolatieweerstand meter. Deze geeft aan of het product geen doorslag genereert naar zijn omgeving. 

 

  • Multimeters

Zowel met 2-draads als 4-draads connectie, om meetdraad te verwaarlozen.

 

  • 400Hz testen

Is met name voor radar systeem testen van belang. Dit is een unieke vaste frequentie waarop wij ook producten kunnen testen.